به گزارش سرویس مسجدپژوه پایگاه تخصصی مسجد؛ در ۱۲ فروردین ۱۳۵۸ ش. ثمره مبارزات ضد سلطنتی و ضد طاغوتی و شعار استقلال، آزادی و جمهوری اسلامی ملت ایران، به بار نشست و نظام جمهوری اسلامی ایران استقرار یافت.
در این روز ملت ایران با رای ۹۸/۲ درصدی خود، ساختار سیاسی - اجتماعی ایران را تغییر داد و جمهوری اسلامی مستقر شد. به همین سبب، این روز مبارک از آن پس روز «جمهوری اسلامی» نام گرفت.
در روز پربرکت ۱۲ فروردین، نظامی متولد شد که نور اسلام عزیز را، دگر باره، نه فقط در ایران، بلکه در سراسر جهان متجلّی ساخت. شعار اصلی انقلاب، استقلال، آزادی، جمهوری اسلامی بود. این شعار و دیگر شعارها، حکومتی را پایه ریزی می کرد که عدالت اسلامی، از هدف های والای آن بود.
پس از آن که قرن ها تئوری جدایی دین از سیاست و نظام های حکومتی لائیک بر دنیا سیطره داشت و قوانین شرعی و الهی امری خصوصی در زندگی مردم تعبیر می شد، در ۱۲ فرودین سال ۵۸، نظامی متولد شد که این نظریه ها را باطل کرد و حکومت اسلامی را براساس موازین وآموزه های دینی، ایجاد کرد.
جمهوری اسلامی، شکل نوینی از نظام های حکومتی است که تلاش می کند با الهام از قوانین و تعالیم نجات بخش اسلام، الگوی زندگی جدیدی درعرصه اجتماعی و سیاسی بشر امروزی ارائه دهد؛ تا بر اساس آن، نیازهای مادی و معنوی انسان فراهم شود.
در زمان تعیین نظام سیاسی کشور، پس از سرنگونی نظام طاغوت شاهنشاهی، «جمهوری دمکراتیک»، «جمهوری»، «حکومت اسلامی» و. .. از جمله نظام هایی بودند که مطرح شدند؛ ولی امام راحل از همان ابتدا تأکید فراوانی بر استقرار نظام حکومتی جمهوری اسلامی داشت؛ به طوری که بر عبارت «جمهوری اسلامی، نه یک کلمه کمتر و نه یک کلمه بیشتر»، تأکید کرد و این تأکید نیز بر اساس خواست مردم در دوران مبارزات ضد ستم شاهی بود که در شعار آنها موج می زد و مردم در همه راهپیمایی ها، استقلال آزادی و جمهوری اسلامی را فریاد می کشیدند.
بر این اساس، اصل جمهوریت و اسلامیت، اصلی جدایی ناپذیر در نظام حکومتی ایران است که برای تثبیت، استمرار و تداوم آن، شهیدان زیادی تقدیم شده است.
«جمهوریت» یعنی حکومت برخاسته از مردم و یا همان دمکراسی و کلمه «جمهور»، به معنای توده مردم است و گنجانده شدن چنین کلمه ای برای نظامِ بعد از انقلاب، مردمی بودن آن را نشان می دهد و تأثیر رأی مردم را در سرنوشت خودشان، بیان می کند.
شعار اسلامی که جمهوری اسلامی ایران را از دیگر نظام های جمهوری جدا می نماید و بر حاکمیت ارزش های الهی و قرآنی در نظام دلالت می کند، بر اساس خواست توده ملت ایران و از همان ابتدا یکی از اساسی ترین اهداف انقلاب و قیام ضدطاغوت بود.
مقام معظم رهبری (دام ظله العالی) در تبیین واژه جمهوری اسلامی چنین می فرماید: «جمهوری اسلامی، از لحاظ معنای تحت اللفظی، بر دو پایه استوار است؛ یکی جمهور مردم، یعنی آحاد مردم و جمعیت کشور که این ها هستند که امر اداره کشور و تشکیلات دولتی و مدیریت کشور را تعیین می کنند و دیگری اسلامی؛ یعنی این حرکت مردم، بر پایه تفکر اسلام و شریعت اسلامی است. این، یک امر طبیعی است. در کشوری که اکثریت قریب به تمام آن مسلمان هستند، آن هم مسلمان مؤمن و معتقد و عامل که در طول زمان، ایمان عمیق خودشان را به اسلام ثابت کرده اند و نشان داده اند، در چنین کشوری، اگر حکومتی مردمی است، پس اسلامی هم هست».
«آزادی» از دیگرشعارها و خواسته های ملت ایران در ایام انقلاب بود که با استقرار جمهوری اسلامی، شکل عملی به خود گرفت و قشرهای مختلف با حضور در تمام صحنه ها، آزادانه به خواسته های خود جامه عمل پوشانده و در تعیین سرنوشت خود، مشارکت می کنند.
گرچه لغت آزادی نیزهمانند دیگر واژه ها، امروزه مظلوم واقع شده است و در نظام سلطه مصادره می شود و با نام آزادی، حقوق خیلی ها تضییع می شود، ولی این واژه در اسلام، معنای بلندی دارد و بر این اساس، مردم طبق قانون برای تعالی و کمال خود، از حق انتخاب و آزادی بیان برخوردار است وکسی نمی تواند این حق را از مردم سلب کند. در این مکتب، سلب آزادی و حق انتخاب از خود نیز نوعی ظلم به خویش است.
«استقلال» بعد دیگری از نظام جمهوری اسلامی ایران است که با استقرار آن، ملت ایران از وابستگی به شرق و غرب رهایی یافت و در عرصه بین الملل، با حفظ اصول، به دفاع از حقوق خویش پرداخت.
استقرار نظام جمهوری اسلامی در ایران و سرنگونی نظام سلطنتی پهلوی، علاوه بر این که تحولات داخلی به دنبال داشت، تغییراتی در نظام بین الملل، به ویژه در خاورمیانه ایجاد کرد و با گذشت زمان، تأثیرات خود را بر ملت های مسلمان بر جای گذاشته وموج بیداری اسلامی را در جهان، ایجاد کرده است.
بنیان گذار جمهوری اسلامی ایران، حضرت امام خمینی، در پیامی به ملت ایران، ۱۲ فروردین را روز عید نامید. در قسمتی از این پیام آمده است «صبح گاه ۱۲ فروردین که روز نخستین حکومت الله است، از بزرگ ترین اعیاد مذهبی و ملی ماست. ملت ما باید این روز را عید بگیرند و زنده نگه دارند؛ روزی که کنگره های قصر ۲۵۰۰ ساله حکومت طاغوتی فرو ریخت و سلطه شیطانی برای همیشه رخت بر بست و حکومت مستضعفین که حکومت خداست، به جای آن نشست».
ملت ایران در سی وچهارمین سال استقرار نظام خویش، با تجدید پیمان با آرمان های امام خمینی، معمارکبیر انقلاب اسلامی و شهیدان به خون خفته خود، بار دیگر بر حفظ این ارزش ها پای می فشارد و روز «جمهوری اسلامی» را به عنوان یکی از ماندنی ترین روزهای تاریخی این سرزمین، گرامی می دارد.
منبع: حوزه
پایان پیام/