دوشنبه / ۵ شهریور ۱۳۹۷ / ۱۸:۰۳
سرویس : اصلی
کد خبر : ۳۲۹۱۳
گزارشگر : ایده ایده
آیت‌الله اوسطی:

قرآن سرتاسر موعظه است

تولیت مدرسه دارالسلام و استاد مدرسه عالی شهید مطهری گفت: در چندین جای قرآن کلمه موعظه آمده است و در بسیاری از آیات لحن قرآن، لحن موعظه است.

به گزارش پایگاه تخصصی مسجد، آیت‌الله احمد اوسطی تولیت مدرسه دارالسلام و استاد مدرسه عالی شهید مطهری در اردوگاه دانشگاه امام صادق(ع) دماوند، در هفتمین مرحله از دوره مدیریت تخصصی مسجدبه ارائه درس اخلاق پرداخت.

استاد اخلاق در جمع ائمه جماعات ناحیه شهید نواب صفوی و علامه طباطبایی گفت: اگر در چنین جمعی مستمع بودم بهتر از این بود که سخنران باشم، چون همه شما واعظید و امام!

وی در ادامه درس اخلاق خود را با محور موعظه و جایگاه آن در قرآن و بین بزرگان دین آغاز کرد و گفت: در قرآن کریم برای قرآن اسماءِ متفاوتی آمده است. اسم هایی چون «بیان»، «تبیان»، «تفصیل»، «لوح»، «روح»، «فرقان» و «قرآن» و ...

وی افزود: البته شنیده‌ام که برخی محققین قریب به پنجاه و اندی اسم برای  قرآن از خود قرآن استخراج کرده‌اند و هریک از این اسم‌ها اشاره به یک بُعد مهم از قرآن دارند و آن موعظه محور بودن قرآن است.

استاد مدرسه عالی شهید مطهری در ادامه گفت: در چندین جای قرآن به قرآن اطلاق موعظه شده است. به عنوان مثال در آیه 57 سوره مبارکه یونس آمده است؛ «یَا أَیُّهَا النَّاسُ قَدْ جَاءَتْکُمْ مَوْعِظَةٌ مِنْ رَبِّکُمْ وَشِفَاءٌ لِمَا فِی الصُّدُورِ وَهُدًى وَرَحْمَةٌ لِلْمُؤْمِنِینَ». این امر شاید از این جهت مهم است که بسیاری از آیات قرآن جنبه موعظه دارد.

تولیت مدرسه دارالسلام ادامه داد: در چندین آیه از جمله «أَلَمْ یَأْنِ لِلَّذِینَ آمَنُوا أَن تَخْشَعَ قُلُوبُهُمْ لِذِکْرِ اللَّهِ» و «وَقَدْ خَابَ مَنْ حَمَلَ ظُلْمًا» و « یا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُوا اتَّقُوا اللَّهَ وَ لْتَنْظُرْ نَفْسٌ ما قَدَّمَتْ لِغَدٍ وَ اتَّقُوا اللَّهَ إِنَّ اللَّهَ خَبِیرٌ بِما تَعْمَلُونَ» و ... لحن آیات، لحن موعظه است.

وی افزود: موعظه با امر به معروف و نهی از منکر فرق دارد. در ماهیت امر به معروف و نهی از منکر آمریت و حاکمیت وجود دارد ولی موعظه، صرفأ شفقت و خیرخواهی است. لسان موعظه خیلی قوی است و کارآیی بسیاری دارد و اکثر مردمی که با راه راست آشنا می‌شوند از طریق موعظه است.

این استاد اخلاق در ادامه افزود: نقش موعظه بسیار مهم است و در نامه 31 نهج‌البلاغه، امیرالمومنین(ع) مواعظ بسیار زیبایی به فرزند خود امام حسن(ع) می‌فرمودند. امام علی(ع) در این نامه به فرزند خود می‌فرماید: اءَحْیِ قَلْبَکَ بِالْمَوْعِظَةِ : دلت را با موعظه زنده نگهدار!.

فرهنگ موعظه از شخص پیامبر اکرم(ص) تا ائمه اطهار(ع) در جامعه رواج داده می‌شد. هرموقع مردم پیامبر(ص) را تنها پیدا می‌کردند از او می‌خواستند تا آنها را موعظه کند حتی در هنگام جنگ نیز از پیامبر موعظه می‌خواستند. همچنین نقل شده است که یک اعرابی در مسیر سپاه پیامبر در یکی از غزوات، افسار مرکب پیغمبر(ص) را با دست گرفت و از پیامبر درخواست موعظه کرد و گفت: آمده ام تا ا زمحضر شما استفاده کنم و شما هم که در حال رفتن هستید! لذا یک جمله به من نصیحت کنید که آن را انجام دهم و بهشتی بشوم.

وی در ادامه گفت: وقتی پیامبر(ع) این درخواست اعرابی را شنید، نه تنها به او نگفت که موقع مناسبی نیست، بلکه فرمودند: ای اعرابی! آنچه برای خودت می‌خواهی برای دیگران نیز بخواه.

وی افزود: هیچ کس راضی نیست که در پشت سرش عیبش را بگویند، لذا ما هم عیب کسی را دنبال نکنیم. به شخصیت کسی ضربه نزینیم، به کسی دروغ نگوییم. چون خودمان نیز این اعمال را نمی‌پسندیم. عمل هرکسی در نهایت به او برگردانده می‌شود و چه بهتر که در این دنیا حواسمان به اعمالمان باشد.

 

 دوره تخصصی مدیریت مسجد از 15 مرداماه تا 15 شهریورماه در اردوگاه دانشگاه امام صادق(ع) در شهرستان دماوند برگزار می‌شود

تصاویر این رویداد را در آلبوم زیر ببینید

https://www.masjed.ir/u/5Ng
هفتمین دوره تخصصی مدیریت مسجد
هفتمین دوره تخصصی مدیریت مسجد
هفتمین دوره تخصصی مدیریت مسجد
هفتمین دوره تخصصی مدیریت مسجد
هفتمین دوره تخصصی مدیریت مسجد
هفتمین دوره تخصصی مدیریت مسجد
هفتمین دوره تخصصی مدیریت مسجد
هفتمین دوره تخصصی مدیریت مسجد
هفتمین دوره تخصصی مدیریت مسجد
هفتمین دوره تخصصی مدیریت مسجد
صفحه ۱ از ۲

ارسال نظر

تعداد کاراکتر باقیمانده: 500
نظر خود را وارد کنید

سایر اخبار

حجت الاسلام سیدمهدی ماجدی خبر داد؛
 
با سخنرانی آیت‌الله‌ صفایی بوشهری برگزار می شود
 
با هدف حمایت از نوجوانان فلسطینی و لبنانی
 
بیانیه‌مرکزرسیدگی‌به‌امورمساجددرپی‌شهادت‌سیدمقاومت
 

تلفن مرکز رسیدگی به امور مساجد: 30-02166497027

 

تلفن سامانه ارتباط مردمی : 61943

info@masjed.ir