نمایش صفحات

در آیات 109 و 110 سرنوشت شوم بناها و مساجد ضرار و بانیان آن، بیان شده است. ابتدا در آیه 109 مقایسه‏اى شده میان مؤمنان و صالحان که بناها و مساجدى هم چون مسجد قبا را برپایه تقوا و اخلاص بنا مى‏کنند و منافقانى که بناها و مساجدى هم چون مسجد ضرار که شالوده آن رابرکفر و نفاق و تفرقه و فساد قرار مى‏دهند: کسانى که بناهاى خود را بر شالوده تقواى الهى و خشنودى خدا بنا مى‏کنند هم خودشان وهم بناهایشان مثبت ومنشأ خیر و نیکى است و افرادى که برپایه کفر وشیطنت و نفاق اقدام به تأسیس مؤسسات مى‏کنند مانند کسانى‏اند که اساس بناى خود را برکنار پرتگاه سست و بى‏ دوام بنا نموده که ناگهان او را در آتش دوزخ ندامت و ناکامى فرو مى‏برد.

«اَفَمَن اَسَّسَ بُنینَهُ عَلى تَقوى مِنَ اللَّهِ و رِضونٍ خَیرٌ اَم مَن اَسَّسَ بُنینَهُ عَلى شَفا جُرُفٍ هارٍفَانهارَ بِهِ فى نارِ جَهَنَّمَ».

 

چنین بناها و بانیانى هرگز درنظام الهى رونقى نخواهند یافت و پیروز نخواهند شد «واللّه‏ لایهدى القوم الظالمین».

درآیه 110 به لجاجت منافقان در کار خود از طرفى و سردرگمى آنها در اهداف خود از سوى دیگر، اشاره شده است: بنایى را که خودشان برپا نمودند همواره به عنوان یک عامل شک تردید در دل‏هاى آنها باقى مى‏ماند:

«لایَزالُ بُنینُهُمُ الَّذى بَنَوا ریبَةً فى قُلوبِهِم».

 

به رغم تخریب و نابودى آن به صورت یک عامل لجاجت و تردید در روح آنها هم چنان باقى مى‏ماند مگر آنکه دل‏هاى آنها قطعه‏قطعه شود و بمیرند:

«الا ان تقطع قلوبهم».

«والحمدللّه‏ ربّ العالمین».