برای دیدن تصاویر کلیک نمایید
مسجد جامع نو یا مسجد امیرچقماق یکی از اجزاء مجموعه عظیم و تاریخی امیرچقماق یزد است که یکی از مراکز عمده مورد بازدید گردشگران شهر تاریخی یزد است.
به گفته فاطمه دانش یزدی از پژوهشگران تاریخی یزد امیر جلال الدّین چقماق شامیدر قرن نهم هجری قمری با کمک همسرش فاطمه خاتون یا ستی فاطمه، در این مکان میدانگاه و در اطراف آن آبانبار، خانقاه، مدرسه، کاروانسرا، چاه آب، بازار و از همه مهمتر در سال 841 هـ.ق مسجد امیر چقماق یا مسجد جامع نو را بنا نهاد.
این مسجد دارای گنبدی عظیم و صفّه ای عالی و دو شبستان زمستانی و تابستانی است. محراب مسجد دارای سنگ مرمرین زیبایی است که اطراف آن با کاشی های معرّق تزیین شده و آیاتی از قرآن بر روی آن نقش شده است.
وی ادامه داد: در قسمت سردر شرقی مسجد بر روی کتیبهای از کاشی معرّق به خط ثلث اثر محمدشاه حکیم، تاریخ ساخت و بانیان این مسجد نوشته شده است.
بقعهی ستی فاطمه نیز علاوه بر مدفن بانی همسر امیرچقماق نمونهی منحصر به فرد از تزیینات طلاچسبان و شیوهی گنبد خیارهای است که شیوهی اجرای این گنبد در معماری تیموری ایران حائز اهمیت است و تنها نمونه در کشور محسوب میشود.
این پژوهشگرگفت: هم اکنون آب انبار این مجموعه پس از تغییر کاربری به عنوان زورخانه مورد استفادهی دوستداران ورزش باستانی و پهلوانی است. اما آنچه که امروزه به عنوان نماد شهر یزد مطرح گردیده و تحت عنوان مجموعهی امیرچقماق معروف است تکیه یا حسینیهای است که در قرن سیزدهم هجری قمری در مجاورت بازار سنّتی حاجی قنبر احداث شد.